Granola

Granola is een veelzijdige crunch. Heerlijk als ontbijt in een schaaltje soja yoghurt of kwark. Maar ook als tussendoortje is een handje granola erg bekoorlijk. Maak de granola helemaal naar uw eigen wensen. Kies de heerlijkste noten en zaden. Welke bessen behoren tot uw favorieten en kiest u deze keer wel of niet voor een zoet element als cacao nips?
Bewaar de granola in een afgesloten trommel of voorraadbus. In theorie kunt u het zo een hele tijd bewaren, maar het zal op zijn voordat u het weet.

Recept

* Verwarm de oven voor op 150 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
* Schep 50 ml zonnebloemolie, 50 ml water en een snufje zout door 350 g havervlokken. Laat de vlokken het vocht goed verdeeld opnemen.
* Voeg 100 ml vloeibare honing toe. 
* Hak in een keukenmachine 150 g noten heel grof. Als noten kunt u gebruiken: amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten of walnoten. En schep dit door de havervlokken.
* Neem 100 g zaden en pitten en schep dit ook door het haver/noten mengsel. Als zaden en pitten kunt u kiezen: pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad en sesamzaad.

* Schep alles nog eens goed door elkaar en verdeel het mengsel over de met bakpapier beklede bakplaat.
* Schuit de bakplaat op de onderste richel in de oven. Bak de granola in 30 minuten goudbruin. Schep iedere 10 á 15 minuten om, zodat de granola gelijkmatig bruint en niet verbrandt.

* Laat de gronalo goed afkoelen. Voeg nu eventueel superfood toe. Bijvoorbeeld: cacao nips, goji bessen, moerbeien of kokosschaafsel. 

Een voorraadbus granola met amandelen, gojibessen en pistache noten.
Een voorraadbus granola met amandelen, gojibessen en pistache noten.
Als tussendoortje een schaaltje granola met een nectarine en een bessensmoothie.
Als tussendoortje een schaaltje granola met een nectarine en een bessensmoothie.