Veelkleurig, sterk en emotioneel

Iedere middelbare school dient dit boek in de kast te hebben staan

Titel: Confettiregen

Auteur: Splinter Chabot

Uitgeverij: Spectrum

Gelezen: januari 2021 - bibliotheekboek

Beoordeling: ××××× (5 uit 5)

Confettiregen is een verhaal dat geschreven is vanuit Wobie, een jongen die opgroeit en langzaam maar zeker merkt dat hij anders is dan andere jongens; zelfs anders dan zijn broers ondanks dat zij uiterlijk op elkaar lijken. De belevenissen en de gedachten die Wobie deelt met de lezer zijn realistisch en gevoelig. Ik zou mijn arm om de kleine jongen willen slaan en hem willen zeggen dat het allemaal wel goed komt. Door de openhartige schrijfstijl krijg je een inkijkje in de belevingswereld van een kind, een puber, een jongvolwassene. In veel passages hoor ik het stemgeluid van Splinter Chabot van de bladzijdes afkomen, alsof je een van Wobie’s vriendinnen bent en dus deelgenoot mag zijn van zijn diepste geheimen. De interne conflicten omhelzen een breed spectrum van de persoonlijkheid: Wie ben ik vanbinnen, wie ben ik vanbuiten? Hoe zien andere mij en hoe zie ik mezelf? Kan ik voldoen aan hoe ik denk dat de wereld mij wil zien? Het zijn grote vraagstukken die in veel puberhoofden rondspoken en daarmee is Confettiregen een boek dat inzicht kan geven en je laat zien dat je niet de enige bent die worstelt.

 

Iedere middelbare school dient minstens twee exemplaren van dit boek in de schoolbibliotheek te hebben staan: een met de sprankelende roze kaft, de ander in onherkenbaar, neutrale hoes, zodat jongeren die net als Wobie twijfelen over wie ze zijn, met een gerust hart dit boek uit de kast kunnen pakken. De spanning en onzekerheid die Wobie met de lezer deelt is zo sprekend dat je volkomen begrijpt hoe moeilijk het is om anders te zijn dan andere mensen. Confettiregen is een krachtig boek vol emotie en humor en mag vanwege de veelkleurige beeldspraak met recht confettiregen heten.

  

Ik wil vanaf hier Splinter Chabot bedanken voor het schrijven en publiceren van Confettiregen en ik hoop dat hij net zo kleurig mag zijn en blijven als de kinderkamer van Wobie. - Vijf sterren uit vijf.