Mythisch avontuur over de Andere Wereld

Titel: De vrouwe van Myrdin

Auteur: Cathinca van Sprundel

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Gelezen: mei 2021 - paperback

Beoordeling: ××××× (5 uit 5)

 

In Nederland kennen we vooral de sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen, maar er zijn meer culturen met sprookjes, mythen, sagen en volksvertellingen. Zo is de Engelse en Ierse cultuur raak aan magische verhalen over de Andere Wereld. “De wereld die ontelbaar veel soorten wezens herbergt, die niet aan tijd of plaats gebonden zijn,” zo legt Airys uit in De vrouwe van Myrdin. Ik ben verzot op de Andere Wereld en alle verhalen die eruit voortgekomen zijn. De vrouwe van Myrdin is het eerste boek van Nederlandse bodem dat ik lees, dat zo goed aansluit bij de oude volksverhalen over de Andere Wereld.

 

Cathinca van Sprundel heeft De vrouwe van Myrdin gebaseerd op een mythische verhalencollectie uit het middeleeuwse Wales: De Mabinogion. Ik ken deze collectie nog niet, al zijn er genoeg elementen in De vrouwe van Myrdin die me bekend voorkomen uit andere mythen. Ik heb bewondering voor de manier waarop Cathinca van die eeuwenoude verhalen een eigen en toch mythisch verhaal gemaakt heeft. Ik heb genoten van deze prachtige vertelling, want de magische elementen in dit boek zijn zo subliem en geloofwaardig opgeschreven dat het waar had kunnen zijn.

 

Airys is een jongedame die door de inbreng van de Andere Wereld haar beide ouders en het prinsdom Dyfed kwijtraakt. Als een gevallen prinses zoekt ze steun bij koningin Aranrod. Het is geen warm welkom wat ze krijgt. Zeven jaar lang zal ze de koningin moeten dienen als boodschapper, pas dan zal ze de beloofde hulp van de koningin krijgen om haar prinsdom terug te veroveren. Maar, zoals in alle mythische verhalen, loopt het leven niet zoals Airys hoopt. De koningin verband de prinses naar het verlaten en magische eiland Myrdin. Hier zal ze haar angsten onder ogen moeten komen, wil ze ooit haar geboorterecht kunnen heroveren. Echter is de vrolijke en hoopvolle vrouw ook een tikte naïef, en dat geeft het boek extra jus. Het is adembenemend hoe Cathinca je meeneemt in het verhaal en laat voelen hoe mythen een dubbele boodschap hebben. Zo duidelijk als je denkt dat het verhaal van Airys zal verlopen, zo verrassend anders blijkt het te zijn. Zijn wij niet zelf ook een beetje zoals Airys? Denken wij ook niet dat we alles wel kunnen overzien? Herkennen wij geluk als het op ons pad komt?

  

Cathinca van Sprundel heeft inmiddels een tweede boek op haar naam staan: De held van Anwyn. Je begrijpt, die ga ik zeker en vast lezen. Daarnaast zijn er korte verhalen en sprookjes gepubliceerd in verhalenbundels.