Durf jij in opstand te komen?

Titel: Het boek van voorheen

Auteur: Jen Minkman

Uitgeverij: oorspronkelijk bij Storm Publishers, nu bij Minkmans eigen uitgeverij Dutch Venture Publishing

 

Gelezen: januari 2022 - bibliotheek boek en e-book

Hoe ziet de wereld eruit? Is hetgeen wat verteld wordt wel waar? Wat zijn de motieven van de leider?

 

Zomaar wat vragen die Leia zichzelf stelt. Ze leeft samen met haar broer en de andere jongeren in het landhuis, op een eiland. Nee, dat is niet waar. Ze woont in een zelfgemaakte hut bíj het landhuis, want hun leider Sol heeft het landhuis voor zichzelf en zijn hulpjes toegeëigend. De jongeren wonen apart van hun ouders, want de overtuiging heerst dat kinderen vanaf tien jaar volwassen zijn en voor zichzelf moeten zorgen. Ze leren jagen op vissen en vogels. Ze leren welke bessen eetbaar zijn en waar ze knollen kunnen vinden. Ze bouwen hun eigen hut, vlechten manden en leren vechten. Het recht van de sterkste is de manier om ruzies te beslechten. De kracht om te overleven zit in jezelf. Als je die kracht weet te vinden zul je het redden, anders niet.

 

Het leven van Leia intrigeert me. Ze is sterk, kritisch en durft vragen te stellen, al is dat niet zonder gevaar. Als ik zie wat er ‘mis’ is aan haar samenleving, zijn er dan ook dingen mis aan mijn samenleving? Zijn de regels die we volgen wel logisch? Of zijn ze voor een buitenstaander net zo absurd als dat de kinderen van het landhuis op hun tiende voor zichzelf moeten zorgen?

 

 

Op het eiland waar Leia leeft, is een muur en aan de andere kant van die muur wonen ook mensen: Dwazen. We volgen hier Walt, een jongen uit een belangrijke familie. Het leven is hier heel anders dan voor de Ongelovigen jongeren bij het landhuis. Toegewijd aan de Godin Annabel wachten de Dwazen op verlossing. Op een dag zal de Godin met een schip komen om de mensen van het eiland op te halen. Geloof, hoop en liefde is de spreuk die alom klinkt in Hoophaven, de stad. Wij kennen deze drie woorden uit de Bijbel en er zijn meer Christelijke elementen verweven in dit verhaal. Zonder rechtstreeks te verwijzen of te veroordelen, nodigt dit verhaal uit tot nadenken. Hoe waarschijnlijk is het dat een Godheid ons zal verlossen? Mogen we verlangen dat ons geluk van buitenaf komt? Of zijn we zelf verantwoordelijk? Het zijn mooie vragen, die tot een boeiend en aangrijpend realistisch verhaal gevormd zijn, voor zowel jongeren als volwassenen.