Liever een papieren versie dan e-book

Titel: Tekens van het universum

Ondertitel: Toeval, voorgevoelens en synchroniciteit

Auteur: Denise Linn

Vertaling: Ananto Dirksen

Uitgeverij: AnkhHermes

Gelezen: september 2021 - e-book

Beoordeling: ××× (3 uit 5)

De titel dekt de lading; dit boek gaat over tekens uit het universum. In het eerste deel beschrijft Linn de verschillende soorten tekens, hoe je ze kunt herkennen en hoe de bijbehorende boodschap geïnterpreteerd kan worden. Want een teken ontvangen is een ding, de boodschap begrijpen is iets anders. Aan de hand van vele voorbeelden legt Linn uit hoe divers de communicatie uit het universum is. Van langs vliegende vlinders tot je aandacht die naar iets toegetrokken wordt. Iets terug vinden dat je kwijt was en liedjes die je een bepaalt gevoel geven kunnen ook een boodschap met zich meedragen. Hoewel niet alles een boodschap, een teken, uit het universum is, kan wel alles een teken zijn. Het is de kunst om jezelf open te stellen en alert te zijn, om het verschil te weten. Door je aandacht te richten kun je uitzonderlijke dingen opmerken. Het kan zelfs je leven redden, zo blijkt uit sommige voorbeelden.

 

Ik las dit boek als e-book op mijn e-reader. Voor het eerste deel kan dat prima, maar voor het tweede deel van het boek is een e-reader geen gemakkelijk medium. Het tweede deel bestaat namelijk uit een lijst van tekens met uitleg. Omdat een woordenboek van tekens niet te vergelijken is met een woordenboek zoals de Van Dale is het zoeken niet handig. Dit is een verzameling waar je doorheen moet kunnen bladeren. Juist als je de bladzijdes door je vingers kunt laten gaan, biedt je het universum de mogelijkheid om je een teken te geven door je aandacht te trekken bij een bepaald begrip. Met een e-reader gaat dat niet. Dan zul je door moeten klikken of moeten zoeken op trefwoord. Dat is te beperkt naar mijn mening. Als ik een verklaring van een teken zoek, wil ik niet alleen op een trefwoord kunnen zoeken, maar op gevoel langs de bladzijdes kunnen gaan.

  

Echter, als je het eerste deel goed leest, kun je je afvragen of je het tweede deel wel nodig hebt. Natuurlijk zijn er universele boodschappen bij bepaalde tekens en een naslagwerk kan helpen om die te duiden. Maar Linn schrijft ook uit dat deze uitleg per cultuur en periode kan verschillen. Zelfs per familie kan iets een andere betekenis hebben. Uiteindelijk, zegt ze, zul je zelf moeten invoelen wat een teken voor jou betekend.