Verlicht, of verhelderd

Titel: Verlicht leven

Ondertitel: Reis naar het licht in acht mythische stappen

Auteur: Tijn Touber

Uitgeverij: Bruna Uitgevers

Gelezen: augustus 2021 - bibliotheekboek

Beoordeling: ××× (3 uit 5)

 

Verlicht leven. Het klinkt zo mooi en zo onbereikbaar. Dat het in acht mythische stappen zou kunnen is te mooi om waar te zijn, maar leerzaam en verhelderend is het zeker. Toch ben ik niet teleurgesteld, want verheldering is noodzakelijk voor verlichting. Wellicht dan toch, in acht mythische stappen?

 

Tijn Touber heeft het werk van de Amerikaanse mythekenner Joseph Campbell gelezen. Ik ken de man niet, maar ik vermoed dat zijn werk zeer inspirerend is, aangezien Touber er een heel boek aan heeft gewijd; en met hem vele anderen. Campbell heeft tientallen jaren mythen en religies bestudeerd en vergeleken en kwam tot de conclusie dat iedere held acht fases doormaakt voordat hij verlost is van het kwaad en kan beginnen aan zijn ‘happily ever after’.


De acht mythische stappen zijn de acht hoofdstukken van het eerste deel van Verlicht leven:

  1. De held krijgt of ervaart een oproep tot avontuur
  2. De held zal oude machten moeten overwinnen
  3. Bondgenoten en mentoren helpen de held door de derde fase heen
  4. De held zal moeten afdalen in de ‘onderwereld’ en zijn duistere kanten onder ogen moeten komen
  5. De held ontdekt de graal (!), en denkt dat hij er is
  6. Maar de held krijgt een dolksteek zijn rug en wordt verraden
  7. De terugkeer naar het licht is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk
  8. De held heeft zowel tegenslag als voorspoed ervaren en zal nu meester van deze twee werelden moeten worden 

Touber beschrijft in het eerste deel van Verlicht leven de acht stappen aan de hand van drie wereldberoemde personages: Parsifal (middeleeuwse mythe), Frodo (Lord of the Rings) en Neo (The Matrix). Doordat deze verhalen zo bekend zijn is het gemakkelijk om de vergelijking te aanschouwen. Touber weet op deze manier de stap naar het beoordelen van de fases in je eigen leven kleiner en gemakkelijker te maken. Om hierbij te helpen staan er cursief gedrukte vragen en overdenkingen tussen de alinea’s waar je mee aan de slag kunt om zelf een stap te zetten richting verlicht leven.

 

Het tweede en derde deel van dit boek spreken mij minder aan. Ook hier bespreekt Touber, aan de hand van citaten van Campbell, de reis naar een verlicht leven. Hij laat de acht mythische stappen enigszins los en behandelt verschillende denksystemen die mensen zich eigen hebben gemaakt. Ook hier geeft hij praktische voorbeelden van bekende en minder bekende mensen. Het is fijn om te lezen en je zult zeker zaken herkennen. Maar ben ik nu, in acht stappen verlicht? Natuurlijk, want iedereen is allang verlicht. Je moet alleen de stof en de conditionering van je ziel afstoffen en je ware licht weer gaan voelen. Dat kan in acht stappen, maar hoelang die stappen duren is voor iedereen anders. Voor mij duurt dat in ieder geval vele malen langer dan het lezen van dit boek.