Mythische wezens in onze wereld

Titel: Openbaring

Serie: Ordo Entia

Auteur: Esmeralda van Belle

Uitgeverij: Godijn Publishing

Gelezen: april 2021 - bibliotheek boek

Beoordeling: ×××× (4 uit 5)

Het begint gelijk spannend. We stappen in tijdens een ruzie tussen Jeroen en zijn moeder en we komen te weten dat de vader van Jeroen is overleden, opgegeten door een zwerfhond. Als lezer vraag je je af of dit wel waar is en als blijkt dat de moeder geheimzinnig doet over een brief die aan Jeroen is geadresseerd maar die hij niet krijgt, dan wil je nog maar een ding: doorlezen.

Esmeralda van Bellen heeft een jeugdboek geschreven over een wereld die ook voor volwassenen zeer interessant is. Ze verweeft mythische wezens in onze huidige tijd wat een spannend geheel geeft. Want ben jij al eens een centaur tegen gekomen terwijl je door de winkelstraat liep? Nee, dat komt omdat er instanties bestaan die ervoor moeten zorgen dat mensen geen last ondervinden van de mythische wezens. De ene instantie is Ordo Entia en zij zien in de wezens schepselen die net als mensen en ‘gewone’ dieren recht hebben op hun plekje hier op aarde. De andere instelling is Aretikos. Zij hebben een andere visie en wel dat er geen plaats is voor mythische wezens, omdat zij een gevaar vormen voor mensen, bijvoorbeeld met de bosbranden die vuurspuwende draken veroorzaken. Hoe deze twee rivaliserende instanties hun werk uitvoeren en welke gevolgen dat heeft wordt tijdens het boek steeds duidelijker.

 

Samen met Jeroen leer je als lezer een wereld kennen waarvan je niet wist dat die bestond. Daarbij maakt Jeroen nieuwe vrienden én vijanden en ontmoet hij zelfs familieleden waar hij nog nooit eerder over had gehoord. In deze boekenserie heeft Van Belle het tweede deel Opstand en het losstaande Godijntje Ode geschreven. Over Ode heb ik eerder een recensie geschreven en ik wil hier zeggen dat ik bewondering heb voor de invalshoeken die Van Belle gekozen heeft voor deze boeken en hoe ze die neerzet. Openbaring is geschreven vanuit Jeroen, waarbij Van Belle perfect de belevingswereld van een veertienjarige jongen weet neer te zetten. Terwijl Ode geschreven is vanuit de volwassen Alf Alfons en ze hier een bijpassende, kleurrijke, poëtische schrijfstijl neerzet die je ook verwacht bij een man op leeftijd. Je ziet het niet vaak dat binnen een serie/wereld zo uiteenlopende perspectieven uitgewerkt worden. Ik vind het leuk en bewonderingswaardig hoe Van Belle dit heeft gedaan en ik ben benieuwd naar het tweede deel Openbaring en het derde deel Ontstaan dat in 2021 uit zal komen.