Opruimen in je huis, je hoofd en je leven

Titel: Verlangen naar minder

Ondertitel: Een reis naar een bewust en duurzaam leven

Auteur: Jelle Derckx

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Gelezen: september 2021 - e-book

Beoordeling: ××× (3 uit 5)

Na wat tikken en swipen op mijn e-reader adviseerde Kobo mij het boek Verlangen naar minder eens te lezen. De ondertitel ‘Een reis naar een bewust en duurzaam leven’ maakte me nieuwsgierig, omdat ik zelf al jaren opzoek ben naar bewust leven op een duurzame manier. Ik las twee recensies, waarvan een laaiend enthousiast was, en besloot het boek te downloaden. Het begin sprak me niet zo aan. Jelle Derckx beschrijft de verhouding met zijn vader en zijn reis naar Brazilië, waar hij een, blijkbaar, heel bijzonder boek las: ‘Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Het boek zou zijn leven veranderen.

 

Een paar korte hoofdstukjes verder blijkt Verlangen naar minder over minimalisme te gaan. Derckx vertelt hoe hij zich ontdeed van alle spullen die hij niet werkelijk nodig heeft en die hem belemmeren in zijn vrijheid. Hoewel hij niet schrijft dat je het als lezer ook eens moet proberen, werd ik toch enthousiast en ging zelf ook aan de slag. Minimalisme is niet nieuw voor me. Ik ben al jaren bezig met het leegruimen van kasten en kamers; en niet alleen in huis maar ook in mijn hoofd en in mijn hart. Blij verrast was ik dan ook dat het volgende deel van het boek gaat over het leegruimen van je ‘hoofd’. Weg met die conditioneringen, weg met die programma’s waarvan je denkt dat je er aan moet voldoen. Maak ruimte voor je passies en voel hoe bevredigend het is om je pad te volgen.

 

‘Door het overtollige te verwijderen, blijft er meer ruimte over voor rust, vrijheid en geluk.’

 

In vijf hoofdstukken (Bewustwording; Jouw pad en passies; Stenen en diamanten; Minder; Duurzaam geluk) beschrijft Jelle Derckx zijn ontwikkeling en geeft tips hoe je het verlangen naar minder kunt aanwakkeren en je leven duurzaam gelukkig kunt maken.

 

Hoe verder ik lees in dit e-boek, hoe blijer en enthousiaster ik word. Het zijn geen grootse ontdekkingen en inzichten – alles heb ik al eens gelezen, want ja, ik hou van dit soort zelf-hulp-boeken – maar Jelle Derckx weet met zijn schrijven, zijn vertelstem duidelijk te laten klinken. Zijn passie straalt van het scherm, bij een papieren versie zal dat niet anders zijn, en dat werkt heel aanstekelijk. Dus ik kan niet anders zeggen dan ‘Dank je wel Kobo voor dit advies. Dank je wel Jelle voor het schrijven van dit boek. Dank je wel aan mezelf dat ik dit ben gaan lezen.’