Aspergesoep van een soeppakket

Tegenwoordig zijn ze helemaal hip, soeppakketten. Je koopt een volledig pakket voor je 'eigen' verse soep. Alle ingrediënten, op het water na, zitten erin inclusief het recept. Je hebt ze in allerlei smaken, tomatensoep, pompoensoep (in de herfst), erwtensoep in de winter en nu in de lente liggen de aspergesoeppakketten in het schap. Maar zijn ze lekker? Is het voordelig? Of kan het ook anders?

Wat koop je nu eigenlijk?

Plastic

Het aspergepakket van Jumbo is verpakt in plastic. Alle ingrediënten zitten in een plastic bak met nummer 1. Nummer 1 staat voor PET en is relatief veilig als het plastic in goede staat verkeerd. Het is goed te recyclen, wanneer het bij het plastic afval wordt gescheiden. Om de bak met ingrediënten zit nog een plastic verpakking. 

 

Verse oogst

Het merk geeft de indruk dat het vers is. De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft aan dat het, uitgerekend na de dag van aankoop, een week houdbaar is.

Nu kun je asperges best wel een tijdje goed houden zodra ze uit de grond zijn, maar je kunt mij niet wijsmaken dat die asperges dan nog steeds super vers zijn. Er zit peterselie in het pakket. Als ik peterselie pluk uit mijn tuin, is het binnen enkele uren verlept. Wat heeft Jumbo met deze kruiden gedaan, dat het een week goed blijft?

 

Prijs

Dit soeppakket kost €5,99. Een zelfde bosjes asperges kost los €4,95 en nu in de voordeel €2,95. Wanneer je zelf een sjalotje, een aardappel en een bouillonblokje uit de kast haalt, kan de soep goedkoper. Hoewel het niet veel scheelt.

Wat je dan niet hebt is het receptenkaartje. Ervaring, een kookboek of deze blog kunnen je dan helpen. 

Recept

Het grote voordeel naast dat je niet hoeft na te denken over wat je nodig hebt voor een aspergesoep, is het recept dat erbij zit. Alles bij elkaar, simpeler kan het bijna niet. 
Maar is het een goed recept, of zullen we er het een en ander aan verbeteren?

 

Blij verrast ben ik door de instructie de schillen en afgesneden 'kontjes' van de asperges mee te koken in de bouillon. Dat spreekt mij wel aan, 'NO WASTE!'.  Goed zo Jumbo!

Maar daar heb je dan ook gelijk het enige echt goede aan dit recept. 1,5 liter water leek mij erg veel. Toch heb ik het gedaan en de soep bleek inderdaad heel waterig. 30 minuten koken is naar mijn idee ook veel te lang. De asperges zijn helemaal pap en dan moet het nóg eens 10 minuten met die ene aardappel en 2 sjalotjes. De soep vind ik veel te zout. Ik zou zelf 1 kruiden bouillonblokjes gebruiken in plaats van 2 kippenbouillonblokjes en de room vervangen door een flinke eetlepel tahin (sesampasta). Dan is de soep minder vet, geschikt voor veganisten en heeft ze veel meer smaak.

 

Conclusie

Super handig, zo'n samengesteld recept. In prijs is het niet veel duurder dan zelf maken. Tijdens het boodschappen doen kun je niets vergeten, wat voor sommige een groot voordeel is. Maar zodra je gaat koken moet je wel even zelf nadenken, want aan het recept valt het een en ander op te merken.

 

Kook met gevoel en aandacht, dan smaakt je soep het allerbeste.Impressie