Bloemkoolpizza

bloemkoolpizza
Bloemkoolpizza

Met deze pizza kun je lekker 'snacken'. Je krijgt heel veel groenten binnen, super gezond dus.

De eerste poging zal misschien niet gelijk het mondgevoel geven dat je hebt bij een standaard pizza, maar oefen het maar eens. Zie er een uitdaging in om een lekkere en gezonde pizza te maken. Met je eigen favoriete ingrediënten.

 

Benodigdheden voor een ovenplaatpizza

 • Een middelgrote bloemkool
 • 4 eetlepels tarwemeel of boekweitmeel
 • 3 eieren
 • 3 eetlepels Italiaanse kruiden
 • beetje roomboter
 • 1 blikje tomaten puree + 2 eetlepels vocht
 • ingrediënten om je pizza te beleggen
 • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 C.

 

 1. Snij de bloemkool in stukjes en hak in een keukenmachine heel fijn.
 2. Schep de 4 eetlepels meel, 2 eetlepels Italiaanse kruiden, peper en zout door de bloemkool. Meng het goed door elkaar.
 3. Kluts de eieren in een schaaltje. En roer door de bloemkool totdat het goed vermengd is en alle bloemkool vochtig is.
 4. Zorg voor een goed schone bakplaat, want je gebruikt GEEN bakpapier. Wanneer je wel bakpapier gebruikt zul je merken dat de bloemkoolbodem te vochtig blijft. Vet je bakplaat in met een klein beetje roomboter. 
 5. Verdeel de bloemkool over de bakplaat met een houten spatel. Zorg dat de laag overal even dik is. En zet 15 minuten in de oven. 
 6. Meng de tomatenpuree met 2 eetlepels vocht. Dit kan bijvoorbeeld het vocht van de ananas zijn, maar het kan ook gewoon water zijn. Voeg 1 eetlepel Italiaanse kruiden toe en roer goed door elkaar. 
 7. Snij je groenten voor op de pizza. Ik gebruikte voor de pizza op de foto: ui, champignons, tomaat, courgette, maïs, ananas, en mozzarella. Denk bij je keuze aan de vochtigheid. De bloemkoolbodem is van zichzelf al wat vochtig, dus gebruik niet te veel natte ingrediënten.
 8. Als de bodem een kwartier in de oven heeft gestaan, besmeer je hem met tomatenpuree en beleg je je pizza. Zet daarna nog 30 minuten in de oven. Controleer af en toe of het nog goed gaat.

Eet smakelijk!