Niet vullen maar voeden


De eerste stap naar bewuster eten

Kent u die avonden dat u tijdens een gezellig etentje meer eet dat uw maag aankan en u met een opgeblazen gevoel naar huis gaat? Jammer is dat eigenlijk, want het was nu net zo gezellig.

Of zit u wel eens op de bank en hebt u ongemerkt meer chocola, snoep, chips of toast op dan u eigenlijk van plan was?
Bent u wel eens in een race tegen de klok en schiet het ontbijt of de lunch er bij in?

 

Door enkele kleine aanpassingen is het al mogelijk om meer bewustzijn te creëren. Weten wat u eet is belangrijk om een goede balans te kunnen vinden.Maak tijd vrij

Plan tijd in voor de maaltijd en voor tussendoortjes. Doordat er duidelijk eetmomenten zijn, is het gemakkelijker om verleidingen te weerstaan. Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven, daarom verdient het ook zijn moment.

Door het eten te plannen, krijgt u controle en inzicht in uw eigen eetpatroon.

Bepaal de portie

Bepaal hoeveel u gaat eten tijdens het eetmoment. Neem bijvoorbeeld niet de gehele chocolade reep mee, maar breek een blokje af en laat de rest in de kast liggen.

Aandacht

U heeft tijd vrij gemaakt, bepaald hoeveel u gaat eten en eet dat met aandacht. Door goed te ruiken, kijken, kauwen en te proeven beleeft u het eten. Voel tijdens het eten hoe uw lichaam reageert. Heeft u nog meer honger, is het misschien lekkere trek of zit u al vol? Bepaal tijdens het eten wat uw lichaam nodig heeft en anticipeer hierop.