DIY: Handzeep

handzeep, DIY, soap
Diy handzeep

Handzeep

 

Tegenwoordig wassen we onze handen voornamelijk met vloeibare handzeep. Voorstanders zeggen dat dit veel hygiënischer is dan een blokzeep. Maar is dat wel zo? Naar mijn idee is de manier waarop je met de zeep omgaat veel belangrijker dan de vorm. Een pompje wordt met vieze handen aangeraakt, maar is wel afgesloten. Een blokzeep ligt weer in de open lucht en wordt ook met vieze handen opgepakt, maar kan makkelijker onder de kraan worden afgespoeld.

Voor beide varianten zijn voordelen en nadelen op hygiënische gebied te noemen. Maar qua prijs, wint de blokzeep het met grote sprongen. Logisch, vloeibare zeep gaat minder lang mee en zit in een weggooi pompje. Niet erg duurzaam dus. Blokzeep gebruiken zijn we niet meer gewend, dus daarom dit recept om van een blokzeep, zelf vloeibare zeep te maken. Het is even oefenen, dat geef ik toe, maar het is zo leuk om te doen. En duurzaam!

 

Recept - benodigdheden

  • leeg zeeppompje en voorraad potjes (van bijvoorbeeld de appelmoes)
  • ca. 50 gram geraspte zeep (het liefst Aleppo, want dit is een pure zeep, en goed voor het milieu. Maar je kunt ook die kleine zeepjes die je van een hotel hebt meegenomen en nu  achter in je kast liggen gebruiken)
  • 1 liter water
  • staafmixer
  • emmertje
  • pollepel

Recept - bereiding

Breng het water in een pan of waterkoker aan de kook.

Rasp, schil, snij, hak de zeep in flinterdunne stukjes. Hoe kleiner hoe gemakkelijker het oplost. Doe de zeepstukjes in het emmertje.

Giet kokende water over de zeepstukjes. Roer de zeepstukjes door het water zodat het helemaal (of in ieder geval grotendeels) oplost en laat vervolgens afkoelen. 

Zet de staafmixer in de zeepoplossing en mix het geheel heel fijn. Het gaat nu schuimen. Leuk hè?

Is de zeep te dun, voeg dan nog een beetje flinter dunne zeepstukjes toe. Is het te dik, wat ik me niet kan voorstellen maar het kan, voeg je nog wat water toe.

Giet je zeeppompje en voorraad potjes vol. Etiketje erop met de datum en wat het is, want(stel je voor dat je denkt dat het aspergesoep is, maar het blijkt zeep te zijn? Dat proeft niet fijn, maar daar willen we natuurlijk wel foto's van zien op Facebook

 

Als je zeep hebt gemaakt, wil je het dan delen? Dat inspireert anderen om het ook te proberen. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0