Wat ik niet uitlas in 2021

Soms blijft een boek met een boekenlegger tussen pagina 50 en 150 op mijn nachtkastje liggen. Het fluistert me toe dat het een mooi verhaal bevat, maar het gefluister is nauwelijks te horen door het enthousiaste gejoel van andere boeken. In de loop der tijd fluistert zo’n boek steeds zachter, om uiteindelijk in stilzwijgen te blijven liggen. Dat is het moment waarop het de kans loopt van mijn nachtkastje naar de kast verplaatst te worden. Eenmaal in de kast is de kans dat ik het ooit weer open sla en uitlees geslonken tot de nietige dikte van een enkel papier.

 

Maar, is er is altijd een maar. De eerste vijftig pagina’s hebben hun sporen in mijn geheugen nagelaten. Glij ik met mijn vinger langs de boekenplank opzoek naar een nieuw boek, blijft mijn vinger áltijd bij die rug hangen. Soms pak ik het boek er weer bij, zoek de pagina waar ik gebleven was en blader dan twee pagina’s terug om weer in het verhaal te komen. Ik geef het nog een kans, lees een hoofdstuk of twee en zonder dat ik het merk beland het boek weer fluisterend dicht op mijn nachtkastje of in de kast. Wat is dat toch, dat sommige boeken mij een verhaal insleuren waardoor ik tussen de kaften wil wonen en andere boeken mij wel uitnodigen, maar me niet kunnen verleiden? Het zijn deze boeken die uitermate hun best doen om gelezen te worden, die keer op keer mijn aandacht treken, en toch lukt het ze niet om hun hele verhaal aan me te vertellen. Daarom schrijf ik deze boekenblog, als eerbetoon aan de niet-uitgelezen boeken van 2021.

 

De hand van Gloria door Mark Groenen. Dit eerste e-book van H!P Publishing maakte me nieuwsgierig. Of eigenlijk maakte Mark Groenen mij nieuwsgierig tijdens een interview in het online boekenprogramma About Books. De hand van Gloria gaat over een mannelijk hoofdpersonage (zonder naam! Geniaal, een personage geen naam geven, omdat het niet per se hoeft.). De ik-figuur heeft een relatie met een collega, maar zij vertrekt op een dag. Zij heeft niets meer van zich laten weten en de ik-figuur besluit haar spullen in dozen te verzamelen. Mocht ze langskomen, dan kan ze alles gelijk meenemen. Op een dag wordt er een pakje voor haar bezorgd. Het pakje de ik-figuur nieuwsgierig, en mij een beetje argwanend. De hand in de doos kan namelijk bewegen. Of bewoog die niet? Ik weet het eigenlijk niet meer. Ik weet wel dat ik aan de ene kant te spannend vond, maar ook niet spannend genoeg. Ik ben erg benieuwd wat jij van dit verhaal vindt. De hand van Gloria is als e-book verkrijgbaar en gratis bij Kobo Plus.

 

Zwarte koffie, macchiato en takkenthee door Jacodine van de Velde. Dit boek, wederom een e-book, gaat over Sara. Ze is moeder van twee meisjes en echtgenote van … tsja hoe heet hij ook alweer. De echtgenoot gaat vreemd en dat maakt dat het leven van Sara overhoopgehaald wordt. Deze feelgood geeft mij geen good feeling. Het is te realistisch geschreven voor mij. Ik ga me te veel identificeren, waardoor ik zelf verdrietig word. Die arme Sara. Een goed boek, erg realistisch en daarom kan ik het niet uitlezen. Had deze situatie zich afgespeeld in een andere setting, dan was de afstand iets groter geweest en had ik het wel aangekund. Kortom, ik ben te gevoelig voor dit boek. Zwarte koffie, macchiato en takkenthee is als e-book, paperback en luisterboek verkrijgbaar via verschillende kanalen.

 

R-Evolutie 1 - Ijzer in vuur door H.M.C. Knight. Dit boek kreeg ik cadeau van Uitgeverij Zilverbron. Laat ik eerlijk zijn, ik zou het zelf nooit gekocht hebben, dus ik pakte dit boek met een open blik op; nieuwsgierig naar een verhaal wat ik zelf niet zo snel zou kiezen. Het begint gelijk spannend. Er wordt een moord gepleegd en verschillende personages zijn betrokken. Dan leer je in een paar hoofdstukken meerdere karakters kennen die verschillende belangen hebben. Ze willen iets wat de ander heeft, maar wat is mij niet duidelijk geworden. Dit boek gaat over actie, machtsvertoon en robotachtige onsterfelijke mensen met snelle auto’s. Ik denk dat het verhaal heel goed in elkaar zit, want in het begin worden meerdere verhaallijnen opgestart en krijg je voorproefjes van een wereld die veel groter en complexer gaat zijn dan je nu nog weet. De verschillende personages en hun plannen volgen elkaar snel op, wat goed past bij een actie boek en dat is denk ik de reden dat ik er niet goed in kan komen. Ik heb te vaak lange tijd niet gelezen, waardoor de personages niet duidelijk voor mij zijn. Lees het boek met aandacht en laat je niet afleiden door andere boeken, wat mij vaak gebeurt. Dan weet ik zeker dat je een goed en spannend boek in handen hebt. R-Evolutie 1 - Ijzer in vuur is verkrijgbaar als paperback en e-book. Mocht je heel nieuwsgierig zijn geworden naar dit boek, geef me een seintje en je mag mijn exemplaar. Dit boek verdient het.

 

Groene genade door Jan Graafland. Dit is een semi-informatief boek. Het leest heerlijk, korte stukjes, die helaas niet al te veel binding hebben met elkaar. Dat is dan ook een van de redenen dat ik het niet uitgelezen heb. Dit boek gaat over plantjes en tuinieren, moestuinieren. Graafland verteld over zijn belevenissen in de tuin van een bekend merk dat kruiden prepareert voor cosmetica. Kom, hoe heet het ook alweer? Bach Bloesem? Nee, die andere. Nou ja, doet er ook niet toe. Graafland heeft veel ervaring en daar kan ik veel van leren. Ik denk dat het voorjaar een beter moment is om dit boek te lezen dan de nazomer, omdat je dan gelijk met de tips aan de slag kunt. Dit is dan ook een boek wat nu weliswaar in de kast staat, maar wat ik hopelijk nog eens open zal slaan. Groene genade is te koop bij je lokale boekhandel.

 

PS Weleda is het bedrijf waar Graafland voor werk(te). Dank je wel Google.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0