Samenleesboek Wat kies jij? opent gesprekken

Een goed gesprek begin je niet zomaar. Het boek Wat kies jij?, geschreven door Bart van Leerdam (64), kan helpen om onderwerpen als discriminatie, liegen en de dood, met kinderen te bespreken. “Ik wilde een boek schrijven wat kinderen aan het denken zet en wat voorlezende volwassenen kan helpen om met kinderen in gesprek te gaan. Het geloof is een houvast bij gesprekken en bij keuzes die je in je leven moet maken.”

 

Als docent in het basisonderwijs, vader én opa heeft Bart van Leerdam altijd al verhaaltjes vertelt aan kinderen. Hij werkte onder andere op De Wegwijzer in Serooskerke, De Lichtstraal in Westkapelle en de Prins Willem Alexanderschool in Kamperland. De klas verruilde hij voor een functie als bovenschoolse ICT-er en beleidsmedewerker onderwijs. Daarna is hij nog werkzaam geweest als leerplichtambtenaar in de Oosterschelderregio. Wat zijn beroep ook was, hij bleef verhalen verzinnen en vertellen. “Het waren niemendalletjes; leuke verhaaltjes maar ook vluchtig. Ik wilde graag iets schrijven dat meer inhoud heeft. Toen ik daar aan het begin van de Coronaperiode de tijd voor kreeg heb ik het ook gedaan. Ik heb een lijst gemaakt van onderwerpen die ik wilde bespreken. Bij ieder onderwerp heb ik een verhaal geschreven, zodat het een gesprek kan openen. Het boek is door kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig te lezen, maar het is vooral bedoeld om samen te lezen, zodat je er met elkaar over kunt praten.”

 

Wat kies jij? gaat over de 10-jarige Julia en haar 11-jarige broer Niels, die graag bij hun opa en oma komen. In die zin is het boek gebaseerd op de familiesfeer van Van Leerdam. “We hebben alleen kleindochters, maar ze komen regelmatig langs. Dan praten we over van alles, zoals wat ze hebben meegemaakt. Voor het boek vond ik het belangrijk om er ook een jongetje aan toe te voegen.” Het personage Julia is lichtjes gebaseerd op de oudste kleindochter: Julia Heeren (13). Julia heeft de illustraties bij het boek gemaakt. Als ze het eerste exemplaar in haar handen heeft begint ze te glunderen. “Het is heel mooi geworden,” zegt ze terwijl ze nog een hap neemt van het zelfgebakken koekje van oma Arrianne. “Begin van de zomervakantie verveelde ik me en toen vroeg opa of ik de illustraties voor zijn boek wilde maken. Het was leuk om dit samen met hem te doen.” Met de tekenapp Procreate op haar tablet heeft ze uren aan iedere afbeelding gewerkt. De kleuren een beetje anders, een vogeltje erbij of juist een behangetje op de achtergrond; Julia wist alles wat opa verzon te verbeelden. “Ik heb er veel van geleerd, van het programma met alle mogelijkheden, maar ook van de uitgever over bestandsoorten.”

Het boek bevat 18 hoofdstukken met ieder een eigen onderwerp. De hoofdstukken zijn los te lezen, al zit er wel een doorlopende lijn in. “In de eerste hoofdstukken leg ik uit hoe de wereld geschapen is en wat Gods bedoeling is. Liefde is een belangrijke basis. Zo is er een hoofdstuk over liegen. In de tweede wereldoorlog hielden mensen onderduikers in huis. Als ze dan tegen een agent zeiden dat ze niemand verborgen hielden, is dat dan liegen? Ja, maar is het ook verkeerd of kan liegen soms ook goed zijn? Dat is een mooi onderwerp om samen te bespreken.”

 

 

Wat kies jij? is voor €18,99 te koop in de webshop van Uitgeverij BoekScout. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0