Opruimchallenge - dag 18

Koude voeten

Hoewel ik mijn kledingkast al eens heb uitgeruimd tijdens deze opruimchallenge, ben ik toen niet toegekomen aan het selecteren van mijn sokken. Ik bewaar ze in een plastic mand in mijn kledingkast, achter een schuifdeur. Maar ik heb ook nog sokken liggen in de la van een dressoir. Wat sokken betreft voldoe ik aan Marie Kondo's stelling: mensen bewaren zelden alles van een soort op een plek. Dat is dan ook de reden dat je volgens haar moet opruimen per categorie en niet per ruimte. Zou je per kamer of kast opruimen, dan kan het zijn als je alsnog meerdere exemplaar van een soort bewaart terwijl je dat niet nodig hebt. Verzamel eerst alles van de categorie die je gaat opruimen en ga dan selecteren: kan het weg of moet het blijven?

Mijn sokkenmand en de sokken uit de la zijn snel bij elkaar op een stapel gegooid, maar ik kom ook nog sokken tegen in een 'kleding voor in het ziekenhuis'-tas. Ook die haal ik eruit en leg ze bij de andere sokken. 
Het is veel, meer dan ik had verwacht. Als ik ze tel kom ik op 45 paar. 

Huissokken, bedsokken, enkelsokken, moestuinsokken, vrolijke sokken, Alzheimersokken, oude sokken, te kleine sokken...

Ik doe er een paar in de vuilnisbak en een aantal gaan in de textielzak voor het Leger des Heiles. Dan nog hou ik 35 paar over, dat is meer dan ik nodig heb, dat weet ik zeker. Maar hoe weet ik welke sokken ik nu écht gebruik en welke overbodig zijn? Het klinkt misschien zwak, maar ik kan de beslissing niet nemen. 

Ik herinner mij een methode voor jurkjes en blouses die in een kast hangen. Hang alle hangers met de open kant naar je toe. Heb je iets gedragen, dan draai je de hanger met de openkant van je af. Zo weet je na drie, zes, maanden wat je wel draagt en wat niet. Ik betwijfel of Marie Kondo deze techniek goed zou vinden, maar dat kan me niets schelen. Zij is er toch niet bij. Omdat mijn sokken niet aan hangers hangen, doe ik ze allemaal in een tas die ik aan een haak hang. Sokken die ik gebruikt heb mogen in de mand, als ik iets nodig heb wat niet in de mand zit, mag ik het uit de tas pakken. Zo weet ik ook over een tijdje hoeveel sokken ik nodig heb. Toch? Of gaat mijn angst voor koude voeten een spelletje met me spelen en belangen straks alle 35 paar alsnog in de mand?

Opruimchallenge - dag 18 - sokken
Opruimchallenge - dag 18 - sokken

Reactie schrijven

Commentaren: 0