Opruimchallenge - dag 1

Klarenbeek Rommelroute

Over vier weken is de Klarenbeek Rommelroute. Voorgaande jaren was dat altijd een gezellige dag waarbij buurtbewoners en mensen van buiten de wijk door de straten gingen om elkaar te ontmoeten en spulletjes te kopen. Dat laatste probeer ik níet te doen, dat eerste juist wel. 
Sinds een aantal jaar ben ik bekend met minimalisme: minder spullen, meer ervaringen. Door de spullen die je hebt nauwkeurig te kiezen kun je de kwaliteit van hetgeen je bezit verhogen. Minder weggooien omdat je voor duurzame producten gekozen hebt is een belangrijk onderdeel van minimalisme. Het gaat niet alleen om minder spullen in huis, het gaat ook om minder consumeren en hetgeen je consumeert op een duurzame en doordachte manier en minder afval produceren en wat je wel produceert een zo hoog mogelijke waarde voor hergebruik laten hebben. Daarnaast vind ik dat minimaliseren ook te maken heeft met je innerlijke wensen. Wanneer ik onrustig ben, ben ik eerder geneigd om de pijn te verzachten door iets voor mezelf te kopen. Minder zorgen, minder wensen, meer innerlijke rust en een zuiver contact met mijn leefomgeving. Dat is wel zo'n beetje waar minimalisme voor mij voor staat. De eerste uitdaging die daaruit volgt? Niet te hard willen en accepteren dat het nooit zo perfect wordt als dat ik zojuist heb omgeschreven. 

 

Over vier weken is dus de rommelroute en ik ga een opruimchallenge aan. Afstand doen van spulletjes die mij niet meer dienen. Er zullen dingen bij zitten met emotionele waarde, dingen die ik gekregen heb van lieve mensen, dingen die duur waren. De uitdaging zit hem hierin dat ik ga doorvoelen of die dingen inderdaad zo waardevol voor me zij, of dat ik hetgeen ik denk te vinden in dat item ook op een andere manier kan vinden. 

 

Mijn eerste rondje door de woonkamer leverde al een doosje met mooie dingen op. Een Chinees thee servies, Boeddha beeldjes die ik ooit kreeg van een lieve vrouw, een trommeltje die ik ooit kocht omdat ik dacht dat ik muzikaal was, een spaarpot waar cadeaugeld voor ons huwelijk in zat, houten puzzels, spelletjes, een babushka, een kookboek van mijn favoriete kookboekenauteur Hugh Fearnley Whittingstall, een vlinder waxinelichthouder en Flow pattern boeken.

Het is nog niet heel veel, maar het begin is er. Morgen ga ik de deur van de knutselkast eens openen. Ik ben benieuwd wat ik daar allemaal kan opruimen. 

Opruimchallenge - dag 1
Opruimchallenge - dag 1

Reactie schrijven

Commentaren: 0