Groene thee voor nu en later

Het medicijn tégen ziektes

Nu het schooljaar weer is begonnen komen binnenkort de eerste toetsen er weer aan. Concentratie en goede leerprestaties zijn dan van groot belang. Want wie wil niet met een mooi cijfer beginnen? Groente thee werkt rustgevend en activerend gelijkertijd. Dit komt doordat groene thee een kleine hoeveelheid cafeïne bevat, maar het zenuwachtige gevoel dat cafeïne met zich meebrengt onderdrukt. Echter doet groene thee nog meer. Het help veel ziektes voorkomen en stimuleert de stofwisseling, waardoor afvallen gemakkelijker gaat. Goed nieuws dus, na die heerlijke zomervakantie. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE 

 

Als we in de supermarkt in het schap van de koffie en thee kijken, is er onvoorstelbaar veel keus. Maar lang niet alles wat thee wordt genoemd is ook thee. Kruiden aftreksel zijn lekker en gezond, maar zijn geen thee. Ook rooibos mag de naam niet dragen. Dan nog blijft er veel te kiezen over. De bekendste zijn zwarte thee, groene thee, witte thee een oolongthee. Allen komen van dezelfde plant, de Camillia Sinensis. Het verschil zit hem in de verwerking van de thee blaadjes. Witte thee wordt in een vroeg stadium geplukt. De topjes van de plant zijn niet open en zodoende kan de oogst maar een keer per jaar plaats vinden. Dat maakt witte thee duurder dan groene, zwarte of oolongthee. De bladtopjes worden gestoomd en gedroogd. Bij de verwerking van groene thee worden de blaadjes ook gestoomd en gedroogd, maar pas nadat ze gerold zijn. De blaadjes blijven intact en zo ook de gezonde, heilzame stoffen. Zwarte thee en oolongthee  worden na de pluk gerold en gekneusd. De gekneusde blaadjes fermenteren. Dit proces dat opgang gebracht wordt door zuurstof wordt gestopt door de blaadjes te ‘vuren’. Tijdens de fermentatie gaan veel antioxidanten verloren. Daarom is groene thee, en ook witte thee, gezonder dan oolongthee of zwarte thee. 

Groen is GOED 
Groene thee bevat veel polyfenolen, waaronder de flavonoïden: catechines. Catechine beschermt het lichaam tegen kanker en houdt hart en bloedvaten gezond. De stof voorkomt de groei van bloedvaten die tumoren van ‘voeding’ voorzien. Verder ondersteund groene thee de lever bij het zuiveren van het bloed van vrije radicalen. Groene thee bevat vijf keer zoveel antioxidanten dan zwarte thee. Naast dat het de ontwikkeling van Alzheimer vertraagd verbeterd het de concentratie. Wat tijdens het leren en maken van toetsen erg handig is. De cafeïne in thee wordt langzamer opgenomen dan cafeïne uit koffie. Hierdoor krijg je geen cafeïneshot, is dus ook niet het daarmee gepaard gaande nerveuse gevoel. Drink lekker groene en profiteer nu en in de toekomst. 

Drink je gezond 
Om alle systemen in het lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk om elke dag 1,5 liter water te drinken. De enige drank die als vervanger gebruikt mag worden is thee, zonder suiker of melk. Zet 's morgens een pot thee, of thermoskan en laat een buideltje of losse thee daarin trekken. Laat het gekookte water twee minuten afkoelen (tot ongeveer 80 oC) voordat je er groene of witte thee aan toevoegt. Is de pot leeg, giet dan opnieuw water dat aan de kook is geweest over de theebladeren heen. Je hoef geen nieuwe thee te gebruiken, liever niet zelfs. Om alle heilzame stoffen uit de bladeren te halen kun je er gerust drie keer thee van maken. De smaak zal ook verbeteren wanneer je de tijd neemt om de thee te laten trekken. Groene thee heeft al een antikankerwering vanaf drie koppen groene thee per dag. Jezelf gezonder drinken is dus helemaal niet zo moeilijk. Het enige nadeel van groene thee is dat het de opname van ijzer bemoeilijkt. Drink daarom geen thee tijdens of vlak na de maaltijd. Eigenlijk moet je dan sowieso niet drinken, want dat brengt je maag in moeilijkheden tijdens het verteringsproces van het voedsel. Maar hierover later meer.  

Kort gezegd 
Zwarte thee is tijdens het verwerkingsproces gefermenteerd en bevat zodoende minder heilzame stoffen dan groene en witte thee. Tijdens de fermentatie gaan flavonoïden verloren, de stoffen die je kunnen helpen om je fit en vitaal te voelen. Groene thee, en ook witte thee, heeft een antikankerwerking en vertraagd de ontwikkeling van Alzheimer. Het helpt je in het heden om je beter te concentreren en heeft een rustgevende werking. Drink dagelijks drie koppen groene thee. Laat de vloeistof je medicijn zijn tégen ziektes.  
 
Bronvermelding: 'De stille kracht van thee' van Ann Vansteenkiste; 'De thee is klaar' van Jane Campsie

Reactie schrijven

Commentaren: 0