Werelds beste dieet

Fabrieksvoedsel maakt ongezond

 

Uit de documentaire ‘World’s Best Diet’ uitgezonden in 3Doc op 17 mei 2016, blijkt overduidelijk gezonde voeding niet van een fabriek afkomstig is. De programmamakers hebben een lijst opgesteld van de 50 beste diëten van de wereld. Hier wordt met dieet niet zozeer een afslankkuur, maar een voedingspatroon bedoelt. Landen, volksstammen en religieuze groepen zijn beoordeeld op verschillende soorten vet in de voeding, alcohol gebruik, levensverwachting en het aantal mensen met obesitas en voedsel gerelateerde kanker. Niemand kan om de uitslag heen: het maakt niet uit waar je woont of wat je smaak ook mag zijn, het voedsel dat je eet moet puur zijn.

 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

 

De Marshalleilanden in de Stille Oceaan staan helemaal onderaan de lijst. De 50ste plaatst hebben zij te danken aan Amerika en hun onvoorstelbare drang om alles te bepalen. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aten de eilandbewoners zelf gevangen vis en groente van het eiland. Sinds de komst van de Amerikanen die de eiland in 1944 hadden uitgekozen om atoomproeven te doen is er veel veranderd. Ze brachten ingeblikt voedsel mee en maakten het de eilandbewoners onmogelijk hun traditionele voedingspatroon voort te zetten. Er is geen vers voedsel meer verkrijgbaar. Het dagelijkse menu bestaat voor 70% uit vet, afkomstig uit blikvoer en snacks. Dit lijdt tot de hoogste sterftecijfers ten gevolge van diabetes van de hele wereld. Tegenwoordig is beenamputatie de meest voorkomende chirurgische ingreep op de Marshalleilanden. Allemaal door de komst van ‘welvaart’ voedsel.

 

Ook Rusland staat schrikbarend laag in de ranglijst, de 49ste plaats. Een kwart van de Russische mannen overlijd voor hun 55ste levensjaar aan een leveraandoening. De mate van alcoholgebruik en gebrek aan vers voedsel wordt de Russen fataal. In vrijwel alle landen met een groeiende welvaart stijgt eveneens het aantal mensen met obesitas, hart- en vaatziekten en beroertes. Het traditionele eten wordt vervangen door snacks, fastfood en gemaksvoedsel. Veel van dit kant-en-klare spul bevat glucose-fructose stroop. Een zoetstof afkomstig van maïs. Een gewas dat in grote getalen geteeld wordt in… je raadt het al Amerika. President Nixon riep de landbouw namelijk in 1977 op tot massaproductie. Voedsel was in die tijd in Amerika heel duur. Als antwoord hierop liep Nixon de boeren tonnen en tonnen meer maïs verbouwen. Van al dat maïs wordt glucose-fructose stroop gemaakt, dat in heel veel producten terug te vinden is. Deze zoete stof is slecht voor je lichaam. Alle landen waar meer en meer bewerkt voedsel gegeten wordt, en dus glucose-fructose stroop wordt gebruikt, stijgt het aantal mensen met obesitas. Je wordt er dik van en krijgt uiteindelijk diabetes.

De wekelijkse boodschappen van een gezin uit Ethiopië bestaan uit veel bonen, linzen, kruiden en groenten.
De wekelijkse boodschappen van een gezin uit Ethiopië bestaan uit veel bonen, linzen, kruiden en groenten.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn nog altijd landen waar gezond gegeten wordt en mensen gelukkig oud kunnen worden. Het platteland van Ethiopië bijvoorbeeld. Daar heeft het Westerse voedsel nog geen intreden gedaan. Op de boerenmarkt worden peulvruchten, granen, groente en fruit gekocht. Vlees wordt alleen gegeten bij bijzondere gelegenheden omdat het simpelweg niet te betalen is door de lokale bevolking. Het menu bevat veel vezels en zodoende hebben de Ethiopiërs een goede darmwerking. Op de 22ste plaats komen de Inuit, ofwel Eskimo’s. Zij eten totaal het tegenovergestelde als de Ethiopiërs. Veel vlees en vis en geen groente. Je zou verwachten dat zij ernstige vitamine tekorten hebben, maar het tegendeel is waar. In walvisvlees zit namelijk veel vitamine C. Dus wanneer je groente en fruit uit je menu wilt schrappen, zal je een manier moeten vinden om aan legaal walvisvlees te komen.

In de hele Aziatische keuken wordt veel groente gebruikt. In de top 20 staan dan ook landen zoals Japan, Zuid-Korea en China. Opvallend aan het menu van de Aziaat zijn de tafelzuren. Ingemaakte groente zoals kool en wortelen wordt bij iedere maaltijd gegeten. Ondanks de opkomende welvaart blijven de Aziaten trouw aan het traditionele eten. Een goede keuze, want ook in de gebieden in Europa waar traditioneel gegeten wordt, zijn de mensen het gezondst. Weinig rood vlees en zuivel, veel groente, fruit en granen. Elke dag een glaasje rode wijn en voorkomen dat je stress krijgt zijn elementen die nodig zijn voor een gezond leven. In het Italiaanse plaatsje Campodimeli worden de bewoners gemiddeld 95 jaar oud. Zij leven een simpel leven, genieten van elke dag en doen moeite voor hun eten door alles zelf te bereiden met verse ingrediënten. Enkel de bewoners van Ijsland staan hoger op de ranglijst. Het gezondste dieet bestaat uit veel vis. Vis bevat veel omega-3 vetzuren en is belangrijk voor gezonde hersenen. Het voorkomt depressie en bevordert het concentratievermogen. De vis van Ijsland komt uit een schone zee. Let in Nederland bij het kopen van vis op de herkomst. Eet liever geen kweekvijvervis, daar kan veel antibiotica inzitten.

K
ortom, eet echt voedsel. Koop biologische producten of kweek het in je eigen tuin. Eet twee keer per week schone vis en eet niet te veel vlees. Koop geen pakjes, zakjes en ander voorbewerkt fabrieksvoedsel. Steek zelf de handen uit de mouwen om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Dan leef je lang gezond en hopelijk gelukkig.

Reactie schrijven

Commentaren: 0