Vijf manieren die je helpen het warm te krijgen

verwarmende thee van gember en salie met honing
Verwarmende thee van gember en salie

Nu het kwik ineens weer onder nul zakt zullen velen van ons het wel koud hebben. Om je te helpen het weer warm te krijgen hier 6 tips.

 

 1. Trek een trui aan (voor gevorderden): Mijn moeder zei altijd: 'Trek een trui aan als je het koud hebt.' Ze had groot gelijk. Maar er is nog meer wat je kunt doen. Een legging onder je spijkerbroer, een extra longsleeve onder je trui, een vest over je trui (handig, want dit kun je makkelijk uit trekken als je het eenmaal (te) warm hebt), twee paar sokken en een vrolijk sjaaltje om je nek. Het is bij extra kleding belangrijk dat je de punten waar de bloedvaten dichter aan de oppervlak liggen goed bedekt, zoals je hals, liezen, enkels en voeten. En vergeet je rug niet. Heb je een koude rug, dan trekt dat snel in je spieren en word je hele lijf koud.
 2. Beweging: Als je het heel koud hebt ga je trillen. Je spieren gaan schokkende beweginkjes maken om warm te worden. Wanneer je beweegt wordt als het ware je warmte motor aan geslingerd. Ga een stukje wandelen of hardlopen. Kruip op je yoga mat of duik in het zwembad. 
 3. Crème: Eenden houden zichzelf warm door vet uit de klieren achter hun kop over hun veren uit te smeren. Deze truc kun je zelf ook toepassen. Wij hebben helaas geen klieren die zoveel vet produceren, maar met een een crèmepje kom je ook een heel eind. Kies er een met een hoog vet gehalte en minder vocht in brengend vocht. Dat is zeker nuttig als je geen droge huid wil, maar tegen de koud helpt het niet zo veel. Uierzalf, kokosvet en sesamolie zijn denk ik de grote jongens in deze categorie. Gebruik je sesamolie, verwarm het dan een beetje au bain marie, dan brengt het nog meer warmte in je huid en spieren. 
 4. Verwarmende thee: thee is warm, maar niet alle thee is verwarmend. Dat klinkt gek, maar munt is een verkoelend kruid. Drink dus thee van verwarmende kruiden en specerijen. Eigenlijk heet dit geen thee, maar een aftreksel. Je kunt van vrijwel alles een aftreksel maken, probeer het maar eens. Enkele voorbeelden: rooibos, gember, rozemarijn, salie, anijs, kaneel, koriander, kardemom, nootmuskaat.Een schepje honing in je thee werkt ook verwarmend.
 5. Soep en stoofpotjes: Nu je het koud hebt, moet je niet te veel verteringskracht van je buik vragen. Want dan gaat alle warmte naar je darmen en krijg jij het nog kouder. Makkelijk verteerbaar voedsel, met, uiteraard, verwarmende eigenschappen. Verwerk de kruiden en specerijen uit punt 4 in je gerechten. Enkele voorbeelden van verwarmende soep: pompoensoep, erwtensoep, rijkgevulde tomatensoep, paprikasoep. 
 6. Vroeg naar bed: heb je het 's avond nog steeds koud of heb je koud omdat je moe aan het worden bent. Zet dan de tv,, je tablet en telefoon uit en ga lekker naar bed. Misschien met een boek en een kruikje of kruip samen met iemand onder de wol, daar krijg je het ook warm van ;)

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad. Ik hoor graag of je iets hebt geprobeerd en of het je bevalt. 

Warme groetjes,

Marielja

0 Berichten

DIY: Handzeep

handzeep, DIY, soap
Diy handzeep

Handzeep

 

Tegenwoordig wassen we onze handen voornamelijk met vloeibare handzeep. Voorstanders zeggen dat dit veel hygiënischer is dan een blokzeep. Maar is dat wel zo? Naar mijn idee is de manier waarop je met de zeep omgaat veel belangrijker dan de vorm. Een pompje wordt met vieze handen aangeraakt, maar is wel afgesloten. Een blokzeep ligt weer in de open lucht en wordt ook met vieze handen opgepakt, maar kan makkelijker onder de kraan worden afgespoeld.

Voor beide varianten zijn voordelen en nadelen op hygiënische gebied te noemen. Maar qua prijs, wint de blokzeep het met grote sprongen. Logisch, vloeibare zeep gaat minder lang mee en zit in een weggooi pompje. Niet erg duurzaam dus. Blokzeep gebruiken zijn we niet meer gewend, dus daarom dit recept om van een blokzeep, zelf vloeibare zeep te maken. Het is even oefenen, dat geef ik toe, maar het is zo leuk om te doen. En duurzaam!

 

Recept - benodigdheden

 • leeg zeeppompje en voorraad potjes (van bijvoorbeeld de appelmoes)
 • ca. 50 gram geraspte zeep (het liefst Aleppo, want dit is een pure zeep, en goed voor het milieu. Maar je kunt ook die kleine zeepjes die je van een hotel hebt meegenomen en nu  achter in je kast liggen gebruiken)
 • 1 liter water
 • staafmixer
 • emmertje
 • pollepel

Recept - bereiding

Breng het water in een pan of waterkoker aan de kook.

Rasp, schil, snij, hak de zeep in flinterdunne stukjes. Hoe kleiner hoe gemakkelijker het oplost. Doe de zeepstukjes in het emmertje.

Giet kokende water over de zeepstukjes. Roer de zeepstukjes door het water zodat het helemaal (of in ieder geval grotendeels) oplost en laat vervolgens afkoelen. 

Zet de staafmixer in de zeepoplossing en mix het geheel heel fijn. Het gaat nu schuimen. Leuk hè?

Is de zeep te dun, voeg dan nog een beetje flinter dunne zeepstukjes toe. Is het te dik, wat ik me niet kan voorstellen maar het kan, voeg je nog wat water toe.

Giet je zeeppompje en voorraad potjes vol. Etiketje erop met de datum en wat het is, want(stel je voor dat je denkt dat het aspergesoep is, maar het blijkt zeep te zijn? Dat proeft niet fijn, maar daar willen we natuurlijk wel foto's van zien op Facebook

 

Als je zeep hebt gemaakt, wil je het dan delen? Dat inspireert anderen om het ook te proberen. 

 

0 Berichten

Vijf voordelen die rokers hebben, die niet rokers ook zouden moeten doen

roken, ademen, mindfulness,
Diep ademen, kan in de winter een rook-achtige damp geven

Je kent het wel, op kantoor heb je een groepje rokers en een (hopelijk grotere) groep niet-rokers.

 

'Die rokers zijn steeds weg, staan ze weer buiten te paffen.'

 

Dit soms tot ergernis van de niet-rokers. Maar...hoewel de rokers minder minuten achter elkaar door werken, zijn ze misschien wel effectiever. En dat komt door het volgende:

 1. Rokers ontsnappen af en toe aan de situatie. Door even weg te gaan nemen ze afstand en dat kan frustatie voorkomen en nieuwe ideeen geven. Met frisse moed komen ze na het roken terug om het werk weer op te pakken.
 2. Rokers komen in beweging. Ze zitten niet uren achter elkaar stil, maar veranderen van houding en maken een loopje. Dat is goed voor het gestel. Het voorkomt klachten door te lang in dezelfde houding te zitten.
 3. Even een frisse neus halen. Helaas gaan ze ook roken en dat maakt de lucht aanzienlijk minder fris, maar even naar buiten is heel goed om te doen. Bovendien kun je vitamine D oppikken als het zonnetje schijnt op je blote huid.
 4. Even diep ademhalen zet je longen open. Wederom helaas om nicotine op te nemen, maar het is heel gezond voor je longen en het zuurstof gehalte in je bloed, om af en toe eens diep adem te halen en weer helemaal uit te ademen. Hier word je ook rustiger van! 
 5. Stil staan bij wat je doet geeft je rust in je hoofd. Mindfull, dus eigenlijk. Je aandacht richten op jezelf en waar je bent, maakt dat je daarna weer geconcentreerd en productief kunt werken.

Hoewel ik absoluut niet wil zeggen dat je moet gaan roken, wil ik je wel uitdagen om eens van je plek te komen. Ga buiten een stukje wandelen, haal eens diep adem, denk even aan iets anders als je vast loopt in je werk en wees je bewust van jezelf. 

En als dat lukt, heb je wél de voordelen van roken en niet de nadelen.

0 Berichten

Boek: Voedingspiramide

Natuurlijk lekker en gezond

De voedingspiramide van Mirjam Bakker en Louise Witteman geeft richtlijnen over de verhoudingen van voedselgroepen die je dagelijks tot je ‘moet’ nemen. Er zijn twaalf lagen/categorieën. In het boekstaan verschillende voorbeelden per laag gegeven, maar het wijst zich eigenlijk vanzelf. 

Omdat er verschil is tussen mannen en vrouwen, sporters en niet-sporten, volwassenen, kinderen en  pubers zijn er verschillende piramides in het boek getekend en toegelicht. Alle piramides hebben dezelfde opbouw, maar verschillende qua aanbevolen hoeveelheid. In tegenstelling tot de ‘schijf van vijf’ is de voedingspiramide dus gerichter per individu. Ook wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je in dit boek voedingsadviezen vinden. 
Kortom, een veelzijdig boek en handig om achter de hand te hebben.
0 Berichten

boek: Mijn aardse leven

Kristin Kimball, Essex Farm, CSA

Essex Farm

Op een dag spreekt Mark een kennis die vertelt over het land en de boerderij in Essex dat hij ooit heeft gekocht als investering. Mark en Kristin mogen een jaar gratis op het erfgoed verblijven en de boerderij opbouwen. Als het beide partijen bevalt gaan ze pachtgeld betalen. De boerderij is in vervallen staat. Mark en Kristin gaan samen de boerderij nieuwe leven geven. Maar dat gaat niet gemakkelijk. Het is hard werken en verre van idyllisch.

 

CSA

De opbouw van Essex Farm is gebaseerd op het CSA principe. CSA staat voor Community Supported Agriculture, ofwel ‘door de gemeenschap gedragen agricultuur’. CSA is een concept dat uit Japan, via Europa naar Amerika is gegaan. Leden betalen aan het begin van het seizoen, wanneer investeringen gedaan moeten worden, ‘lidmaatschapsgeld’. Voor dat bedrag krijgen ze het gehele jaar een voedselpakket. In de originele CSA-modellen gaat het alleen om groente en fruit. Maar Mark wil het concept verder uitspinnen. Hij is namelijk van mening dat al het eten wat een mens nodig heeft beschikbaar moet zijn. Hij neemt zich voor op zijn boerderij ook voor vlees, melk, eieren, granen, meel en zoetstof in de vorm van ahornsiroop te zorgen. De opbouw van de boerderij gaat moeizaam. Er moet onwijs veel gebeuren en er is weinig geld, omdat er nog geen leden zijn die willen investeren. Echter zijn de dorpsbewoners en collega-boeren van omliggende boerderijen bereid de armen uit de mouwen te steken en materialen te doneren. De ene boer heeft nog een oude ploeg, de andere een slijpmachine, de volgende een kar of een eg. Al lezende leer je meer en meer over de werkwijze en het leven op een boerderij.

 

Delia

Mark houdt niet van machinaal en niet van economie, ofwel geen tractor, geen melkmachine en hij laat zich het liefste betalen in goederen of diensten. Ze kopen twee Belgische trekpaarden en bij de Amish kopen ze werktuigen die door de trekpaarden getrokken kunnen worden. Delia is de eerste koe die het stel koopt. Delia moet twee keer per dag gemolken worden en geeft zoveel melk dat Kristin het bijna niet weggewerkt krijgt. In de lente, nadat het stel in de herfst van het voorgaande jaar gestart is, krijgt Delia haar eerste kalf. 


Samenspel

Er is geen dag niets te doen. De lijst met zaken die gedaan moeten worden lijkt onuitputtelijk. Zelfs op hun trouwdag gaat Mark, in zijn trouwkostuum, de koeien melken. Maar ook het ritme met de natuur komt in dit boek duidelijk naar voren. De seizoenen worden uitgebreid beschreven: de velden die van kleur veranderen, de gewassen, de dieren en natuurlijk de temperatuur. Het samenspel tussen mens, boerderijdieren, landbouwgewassen, het weer, insecten, vossen, herten, nertsen en ga zo maar door. Alles heeft invloed op elkaar en probeert een plekje te vinden in het geheel. Dat is denk ik het ware leven. Met respect samenwerken om allemaal je plaats te vinden die je verdient. 

0 Berichten