Vijf manieren die je helpen het warm te krijgen

verwarmende thee van gember en salie met honing
Verwarmende thee van gember en salie

Nu het kwik ineens weer onder nul zakt zullen velen van ons het wel koud hebben. Om je te helpen het weer warm te krijgen hier 6 tips.

 

  1. Trek een trui aan (voor gevorderden): Mijn moeder zei altijd: 'Trek een trui aan als je het koud hebt.' Ze had groot gelijk. Maar er is nog meer wat je kunt doen. Een legging onder je spijkerbroer, een extra longsleeve onder je trui, een vest over je trui (handig, want dit kun je makkelijk uit trekken als je het eenmaal (te) warm hebt), twee paar sokken en een vrolijk sjaaltje om je nek. Het is bij extra kleding belangrijk dat je de punten waar de bloedvaten dichter aan de oppervlak liggen goed bedekt, zoals je hals, liezen, enkels en voeten. En vergeet je rug niet. Heb je een koude rug, dan trekt dat snel in je spieren en word je hele lijf koud.
  2. Beweging: Als je het heel koud hebt ga je trillen. Je spieren gaan schokkende beweginkjes maken om warm te worden. Wanneer je beweegt wordt als het ware je warmte motor aan geslingerd. Ga een stukje wandelen of hardlopen. Kruip op je yoga mat of duik in het zwembad. 
  3. Crème: Eenden houden zichzelf warm door vet uit de klieren achter hun kop over hun veren uit te smeren. Deze truc kun je zelf ook toepassen. Wij hebben helaas geen klieren die zoveel vet produceren, maar met een een crèmepje kom je ook een heel eind. Kies er een met een hoog vet gehalte en minder vocht in brengend vocht. Dat is zeker nuttig als je geen droge huid wil, maar tegen de koud helpt het niet zo veel. Uierzalf, kokosvet en sesamolie zijn denk ik de grote jongens in deze categorie. Gebruik je sesamolie, verwarm het dan een beetje au bain marie, dan brengt het nog meer warmte in je huid en spieren. 
  4. Verwarmende thee: thee is warm, maar niet alle thee is verwarmend. Dat klinkt gek, maar munt is een verkoelend kruid. Drink dus thee van verwarmende kruiden en specerijen. Eigenlijk heet dit geen thee, maar een aftreksel. Je kunt van vrijwel alles een aftreksel maken, probeer het maar eens. Enkele voorbeelden: rooibos, gember, rozemarijn, salie, anijs, kaneel, koriander, kardemom, nootmuskaat.Een schepje honing in je thee werkt ook verwarmend.
  5. Soep en stoofpotjes: Nu je het koud hebt, moet je niet te veel verteringskracht van je buik vragen. Want dan gaat alle warmte naar je darmen en krijg jij het nog kouder. Makkelijk verteerbaar voedsel, met, uiteraard, verwarmende eigenschappen. Verwerk de kruiden en specerijen uit punt 4 in je gerechten. Enkele voorbeelden van verwarmende soep: pompoensoep, erwtensoep, rijkgevulde tomatensoep, paprikasoep. 
  6. Vroeg naar bed: heb je het 's avond nog steeds koud of heb je koud omdat je moe aan het worden bent. Zet dan de tv,, je tablet en telefoon uit en ga lekker naar bed. Misschien met een boek en een kruikje of kruip samen met iemand onder de wol, daar krijg je het ook warm van ;)

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad. Ik hoor graag of je iets hebt geprobeerd en of het je bevalt. 

Warme groetjes,

Marielja

Reactie schrijven

Commentaren: 0