boek: Mijn aardse leven

Kristin Kimball, Essex Farm, CSA

Essex Farm

Op een dag spreekt Mark een kennis die vertelt over het land en de boerderij in Essex dat hij ooit heeft gekocht als investering. Mark en Kristin mogen een jaar gratis op het erfgoed verblijven en de boerderij opbouwen. Als het beide partijen bevalt gaan ze pachtgeld betalen. De boerderij is in vervallen staat. Mark en Kristin gaan samen de boerderij nieuwe leven geven. Maar dat gaat niet gemakkelijk. Het is hard werken en verre van idyllisch.

 

CSA

De opbouw van Essex Farm is gebaseerd op het CSA principe. CSA staat voor Community Supported Agriculture, ofwel ‘door de gemeenschap gedragen agricultuur’. CSA is een concept dat uit Japan, via Europa naar Amerika is gegaan. Leden betalen aan het begin van het seizoen, wanneer investeringen gedaan moeten worden, ‘lidmaatschapsgeld’. Voor dat bedrag krijgen ze het gehele jaar een voedselpakket. In de originele CSA-modellen gaat het alleen om groente en fruit. Maar Mark wil het concept verder uitspinnen. Hij is namelijk van mening dat al het eten wat een mens nodig heeft beschikbaar moet zijn. Hij neemt zich voor op zijn boerderij ook voor vlees, melk, eieren, granen, meel en zoetstof in de vorm van ahornsiroop te zorgen. De opbouw van de boerderij gaat moeizaam. Er moet onwijs veel gebeuren en er is weinig geld, omdat er nog geen leden zijn die willen investeren. Echter zijn de dorpsbewoners en collega-boeren van omliggende boerderijen bereid de armen uit de mouwen te steken en materialen te doneren. De ene boer heeft nog een oude ploeg, de andere een slijpmachine, de volgende een kar of een eg. Al lezende leer je meer en meer over de werkwijze en het leven op een boerderij.

 

Delia

Mark houdt niet van machinaal en niet van economie, ofwel geen tractor, geen melkmachine en hij laat zich het liefste betalen in goederen of diensten. Ze kopen twee Belgische trekpaarden en bij de Amish kopen ze werktuigen die door de trekpaarden getrokken kunnen worden. Delia is de eerste koe die het stel koopt. Delia moet twee keer per dag gemolken worden en geeft zoveel melk dat Kristin het bijna niet weggewerkt krijgt. In de lente, nadat het stel in de herfst van het voorgaande jaar gestart is, krijgt Delia haar eerste kalf. 


Samenspel

Er is geen dag niets te doen. De lijst met zaken die gedaan moeten worden lijkt onuitputtelijk. Zelfs op hun trouwdag gaat Mark, in zijn trouwkostuum, de koeien melken. Maar ook het ritme met de natuur komt in dit boek duidelijk naar voren. De seizoenen worden uitgebreid beschreven: de velden die van kleur veranderen, de gewassen, de dieren en natuurlijk de temperatuur. Het samenspel tussen mens, boerderijdieren, landbouwgewassen, het weer, insecten, vossen, herten, nertsen en ga zo maar door. Alles heeft invloed op elkaar en probeert een plekje te vinden in het geheel. Dat is denk ik het ware leven. Met respect samenwerken om allemaal je plaats te vinden die je verdient. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0