film: Wij oogsten hier geluk

In Cinema Middelburg draaide dinsdag de documentaire 'Wij oogsten hier geluk', van Jildou. Zes Nederlandse boeren vertellen over hun CSA boerderij. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Wanneer je dat letterlijk vertaalt betekend het dat een groep mensen geld inlegt, zodat de boer kan investeren in grond en gewassen. De groep deelt het risico, zowel bij een misoogst als bij een super oogst. Maar zo strikt hoeft het niet te zijn, blijkt uit de film. Er zijn veel varianten. Bij sommige bedrijven leggen mensen geld in en krijgen een groente pakket. Bij andere oogsten mensen zelf. Het meest verrassende aan de documentaire vond ik wel dat CSA ook kan bestaan op kleine lapjes grond. Braakliggende percelen, meestal van een gemeente, kunnen dus ingericht worden tot (tijdelijke) boerderij. Samenwerking tussen ondernemende burgers en de overheid is hierin natuurlijk wel van belang. Als een gemeente dus groen licht geeft, kan een stuk waar anders alleen gras en brandnetels op groeien, gebruikt worden om gezinnen in voedsel te voorzien! 

 

Het mooie van een CSA is dat groenten volledig rijpen in de grond en dan pas geoogst worden. Het bevat dan de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen. Groenten in de supermarkt zijn vaak te vroeg geoogst, zodat ze 'vers' blijven tijdens de rit naar de consument. Deze groenten zijn daardoor minder voedzaam.

 

Bij CSA eten mensen rechtstreeks van het land en krijgen zo weer verbinding met hun voedsel. Weten waar het vandaan komt, hoe iets bewerkt is, wie er liefde in heeft gestoken, maakt dat het beter smaakt. Denk maar aan een kleutertje die zelf zijn yoghurt in een schaaltje schenkt. Ze eten er dan met meer plezier van dan wanneer ze het schaaltje zo voorgezet krijgen. Verbinding met je voeding is dus belangrijk. Veel boeren hebben tegenwoordig een boerderijwinkel. Dus is hetzelfde principe, met het verschil dat die boerderijwinkels vaak ook een deel van hun assortiment in koopt bij de groothandel. Dan weet je helaas nog niet waar het vandaan komt.

 

Financiële gelijkheid voor boeren en aandeelhouders, voedingswaarde en verbinding met je eten zijn argumenten om deel te nemen aan CSA. In Middelburg hebben we Gemeenschapstuin CitySeeds. Op een lap grond bij de woonwijk Mortiere zijn vrijwilligers in touw om groenten te verbouwen. Dit met als hoofddoel om armoede te bestrijden. Voorheen was de groenten alleen beschikbaar voor minima. Tegenwoordig kunnen ook donateurs een klantenpas krijgen en zo een portie groenten ophalen. Dit vind ik een goede ontwikkeling, want waarom zou je deze groente exclusief voor een bepaalde groep mensen houden? Ik dat iedereen gebaad is bij gezonde voeding en CSA kan daar aan bij dragen. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0